Stage / feest / brownsbergen - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Lieke Heijmans - WaarBenJij.nu Stage / feest / brownsbergen - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Lieke Heijmans - WaarBenJij.nu

Stage / feest / brownsbergen

Door: Lieke

Blijf op de hoogte en volg Lieke

14 Mei 2006 | Suriname, Paramaribo

Heey allemaal! Hoe is het met jullie? Met mij gaat het nog steeds prima! Ik heb weer van alles meegemaakt. Het is een beetje een lang verhaal geworden dusse..
- ga eerste even naar de wc
- pak even wat te drinken
- een lekker koekje erbij
- zo kun je op je gemak mijn berichtje lezen! ;)

eerste even over mijn stage…zitten jullie klaar?, want het is niet normaal!
Ik zal eerste een beschrijving van de school maken.
Alle kinderen dragen uniformen, ook de leerkrachten trouwens. Sharon en ik zijn dus de enige zonder. En we vallen al zo op!
De school begint met het ophijsen van de vlag. Alle kinderen staan dan in rijen opgesteld: per klas en jongens en meisjes apart. Er wordt dan gezamenlijk het volkslied gezongen terwijl de vlag omhoog gaat. Als dit is gebeurd gaan de kinderen naar hun klas toe. In de klas wordt er begonnen met bidden en daarna les gegeven….ofja wat je lesgeven noemt, maar daarover zo meer…
Voor de pauze (half 11) bidden ze weer en ook na de pauze en als de school uit is (dus minstens 4x per dag)
De kinderen zitten altijd in een toetshouding (apart en in rijen).

Nu even over mijn stageklas. Mijn mentor is erg aardig, ik ben zelfs al vrijdag naar de verjaardag van haar dochter geweest (daarover straks meer!), maar ze is totaal niet consequent. Ze heeft tegen me gezegd: ‘als ik een kind niet leuk vind, negeer ik hem gewoon!’ En dat doet ze dus ook echt…er zijn dus constant kinderen die niet mee doen met de les en er doorheen kletsen en andere van het werk houden. Maar mijn mentor negeert ze gewoon en gaat wat harder praten…echtwaar! En na de pauze (van 11 tot 1) heeft ze eigenlijk niet echt zin meer en laat ze de kinderen zomaar wat doen.
Dinsdag had ik een leesles voorbereid van +/- 3 kwartier. Mijn mentor kwam binnen en zei: je hebt tot half 11 de kinderen alleen, dan kan ik nog wat dingen doen (dus ipv 3 kwartier had ik 2,5 uur) . Tsja wat moet je dan? Ook is ze tot nu toe nog iedere keer minstens een half uur eerder weggegaan ‘sluit jij de les verder af?’ Ik leer hier heel goed improviseren in ieder geval haha! Aan het einde van de dag zei mijn mentor tegen me ‘vrijdag is mijn dochter jarig, dus dan heb je de klas voor je alleen. Dan kan ik vast wat spullen klaar zetten thuis’. Lekker makkelijk he? Ik heb dus vrijdag al helemaal alleen in de klas gestaan. Ik vond het best spannend, omdat de klas echt een zooitje is, maar het ging toch best goed al zeg ik het zelf. Ik heb een soort beloningssysteem gemaakt om de rust in de klas te krijgen en het zonnetje van de dag ingevoerd. De kinderen vonden het geweldig, want ze hebben volgens mij echt nog nooit een compliment van mijn mentor gekregen.
Ook heb ik een aantal regels opgesteld…want dat was echt nodig! Ze kunnen krullen en stickers verdienen als ze zich eraan houden…ik ben benieuwd!
Ik hoop alleen dat mijn mentor het maandag hiermee eens is…..
Als ze er maandag trouwens is…want ze heeft al aangegeven dat ze het af en toe gewoon heel druk heeft en dat ik dan de klas alleen mag doen.
Owja, als je een toets wilt geven (maakt niet uit waarvan) moet je die helemaal op het bord schrijven, omdat kopiëren te duur is. Lamme handjes dus!!
De kinderen lijken heel beleefd (ze spreken je aan met U en altijd met 2 woorden: ja juf/ nee juf) maar ondertussen….Dat komt echt door mijn mentor trouwens. Ze laat de kinderen zomaar wat doen. Wie mee wil doen, doet mee en wie niet mee wil doen, doet niet mee: klaar.
Jaaaaa het eerste weekje was apart! De andere meiden hebben ook allemaal totaal verschillende klassen. Bij anne wordt volop geslagen en geknepen door de juf, bij sharon ziet de meester zichzelf als Jezus en bij lins is haar mentor al twee dagen niet op komen dagen.
Het maakt dus best veel indruk op ons allemaal!

Nu even kort over de verjaardag van mijn mentors dochter. Dat was ook een hele happening! Gelukkig was Sharon ook uitgenodigd, dan was ik niet alleen.
De jarige job werd 10 jaar en schijnbaar vieren ze hier alleen om de 5 jaar hun verjaardag echt. Dus het was een groot feest! Ze zag er heel mooi uit, met een gouden kroon op en haar haren mooi ingevlochten.
We waren alleen erg vroeg (half 3 en de meeste kwamen pas om 18.00 uur haha)
Rond 18.00 uur kwam er een clown en een treintje voor alle kinderen. De familie had super veel eten gemaakt, heel lekker! Ik heb een hoop nieuwe dingen geproefd: Kouseband / Pomm / en nog veel meer maar daar ben ik de naam alweer van kwijt (Pittig was het in ieder geval wel!).
Er waren gelukkig vanaf het begin twee jongens van onze leeftijd waar we gezellig mee hebben gekletst. Wij dachten: goh, gezellig: eindelijk eens jongens die geen bijbedoelingen hebben hier! Maar nee hoor…kan ook bijna niet anders! Net voordat we naar huis gingen verklaarde een jongen me de liefde….heel serieus. Tsja ik begon te lachen! ‘dat is niet om te lachen! Zie je mij lachen? Ik ben serieus!’…oeps :S Ik kwam er dus niet meer vanaf. ‘al vanaf het begin dat ik je zag smelt ik in je ogen’ en dat soort zoete teksten gooide hij er tussendoor. Echt hoor, als ze eenmaal beginnen met ‘verliefd’ doen houden ze niet meer op, om gek van te worden! En dan zegt ie ook nog: ik ben niet zoals al die andere! Nou hij was PRECIES zoals al die andere, misschien zelfs wel erger haha!
Toen was het feest dus snel afgelopen, dat snappen jullie wel, en zijn we weer naar huis gegaan. Het was een gezellig feestje alleen jammer van het einde.

Gister (zaterdag) hebben we weer een trip gedaan. We zijn naar Brownsbergen geweest. Dit is een super mooi natuurreservaat in het binnenland (niet waar de overstromingen zijn!) Met twee hele mooie watervallen (de ireneval en de leoval). We werden al om half 7 opgehaald en moesten eerst 2,5 uur rijden. Maar door alle regen was de weg erg slecht dus heeft de rit 3,5 uur geduurd. Daar aangekomen zagen we meteen het geweldige uitzicht op het Brokopondomeer. Daarna hebben we een flinke afdaling gemaakt naar de eerste waterval: de Ireneval. Geweldig! Echt kei mooi om te zien! Ook heel lekker om eronder te staan! Het was zaterdag kei mooi weer (alleen maar zon) en dan is zo’n lange afdaling erg warm! Ik was helemaal doorweekt van het zweet…dus heerlijk zo’n waterval!
Maar de terugweg moest dus omhoog! Super zwaar, serieus! Als ik geen beenspieren heb gekweekt dan weet ik het niet meer! Haha!
Maar het was allemaal zeker de moeite waard. We hebben veel mooie vlinders en vogels gezien en een luiaard, boskonijnen (nee niet zoals die van ons!), bosnegers en indianen.
Karlien (meisje dat met ons mee is) is wel gestoken door een of andere wesp. Dat was wel even schrikken, want het deed behoorlijk pijn bij haar. De gids heeft toen met speciale bladen een sapje gemaakt om het te ontsmetten. Wel leuk om te zien dat hij alle geneesmiddelen gewoon uit de natuur haalt.
Toen we na onze klim terugkwamen bij het beginpunt kregen we allemaal nog een warme maaltijd (rijst met kip) en vetrokken we weer terug naar de stad. Om 20.30 uur zijn we thuis gekomen. We hebben dus een behoorlijke dag gehad!
Maar dit was echt zeker de moeite waard! Het mooiste van Suriname wat ik tot nu toe gezien heb! Jullie zullen het wel zien op de foto’s.

Als laatste nog even over de overstromingen in het binnenland. Dat is wel heel erg. Volgens mij kunnen jullie het ook allemaal volgens op het nieuws in Nederland.
In Paramaribo zelf merken we het nu ook. Het heeft hier een aantal dagen heel hard geregend, de straten staan blank! Maar vanaf vrijdag schijnt de zon hier weer. Dus we hebben geluk gehad met onze trip!
We duimen allemaal dat het snel over zal zijn!

En hoe is het verder met jullie? Nog gekke dingen gebeurd in Nederland? Hou me op de hoogte he!

Veel liefs,
Lieke

• 14 Mei 2006 - 17:05

Noortje En Jeroen:

Wat maak jij ze mee. Al die liefdesverklaringen enzo...
    Laat die mentor daar maar eens een poepie ruiken!!!
    Hier geen gekke dingen meer. Groeten en succes op school.

• 14 Mei 2006 - 17:28

Ons Mam:

Hey Lieke
    Zo te lezen heb jij het nog best goed getroffen met je stageklas er wordt tenminste niet geslagen net zoals in de klas van Anne,vreselijk zeg dat zoiets vandaag de dag nog gebeurt.Het lijkt me echt geweldig om onder z'on waterval te staan(net als in de film)al die mooie ongerepte natuur en dieren van zo dicht bij is natuurlijk prachtig om te zien.
    Fijn dat alles goed gaat met jullie geniet er maar van,want de tijd vliegt voorbij.
    doe de groeten aan iedereen veel liefs en ik mis je xxxx smam

• 15 Mei 2006 - 08:53

Hey Liekeur!
    Leuke foto's! Vooral de 'muggenfoto'!! Veel plezier en tot hoors!
    Dikke kus!

• 15 Mei 2006 - 11:27

Lucie:

Hoi Lieke,
    Jij maakt nogal wat mee daar voor de klas. Volgens mij kan de mentor meer van jou leren dan andersom. De manier van lesgeven wijkt nog iets af van de onze. Laat ze maar een poepie ruiken!!! Geniet verder nog van alle andere indrukwekkende dingen en ga door met genieten.
    Groetjes en -xxx- uit Eersel.

• 15 Mei 2006 - 16:32

Petri:

Haa Lieke!
    So hee zeg het gaat er op die surinaamse scholen echt anders aan toe dan hier! Echt niet normaal eigenlijk! Goed van je om zo'n beloningssysteem in te voeren, dat zal wel helpen!
    Echt mooie foto's weer, vooral die waterval!!
    Je zit al ruim 2,5 week daar, tgaat snel zeg! Geniet er nog maar van want de tijd zal voorbij vliegen!
    Met vriendelijke groet,
    Petri!

• 15 Mei 2006 - 20:19

Natasja:

Hee meissie,'t Koste wat moeite[dus ik heb jullie pap maar ff gebeld]maar ik zit nu op jouw site.Echt super!! 't Is niet te geloven dat't allemaal echt is... Zo te zien heb je't reuze naar je zin.Geniet er maar van!! Groetjes Natasja x en natuurlijk ook van de rest van nr 16

• 16 Mei 2006 - 07:39

Xandra:

Hey lieke!!

super gaaf zeg!!! echt leuke dingen maak jij mee, en dat je gewoon ook alleen al voor de klas hebt mogen staan! das echt extreem al, maar leren doe je het wel extra goed :d KOM JIJ straks even sterk naar huis :D

Vind het super leuk je verhalen te lezen!!!

x xandra

• 16 Mei 2006 - 08:18

Kerlie:

Hee Juf Lieke!!
    Super om te horen dat het goed met je gaat en dat je stage zo leuk is! Echt spannende verhalen :).Bij nr 16 is t wel erg stil zonder jou!Heel erg veel plezier nog en succes met je stage, liefs Kerlie

• 16 Mei 2006 - 10:03

Anne X=:

Hoi Lieke
    Spannende verhalen zeg over die stagescholen in Paramaribo, ik vind alleen wel dat de klaslokalen er goed uitzien, had namelijk heel iets anders verwacht.
    Wel beter daar die natuur das nog eens wat anders dan koeien in de wei:P
    Nog veel plezier en succes met je verdere stage!
    groet anne

• 16 Mei 2006 - 11:51

Ons Mam:

Hey Lieke
    We hebben vandaag je kaartje gekregen leuk hoor!Waarschijnlijk krijg je van ons binnenkort ook post.Bedankt voor het leuke moederdag cadeautje,goed aan gedacht.Tot bel's groetjes en xxjes van ons allemaal smam

• 16 Mei 2006 - 20:15

Marion (nr 16):

Hey lieke,
    Jeetje wat leuk zeg om dit verhaal telezen.Het is echt super dat je dit mag meemaken,en dat de natuur zo mooi is dat weten we wel van de tv en zo maar jij heb het ook echt gezien....Fijn dat alles zo goed met je gaat.en leuk die foto"s.
    dikke knuffel van mij

• 18 Mei 2006 - 12:11

Jos (willibrordus):

Ha die Lieke,
    Nou, nou wat een acties. Je komt zeker tijd te kort. Maar denk er aan, niet langer bijtekenen hè!!. Dat leren improviseren is nooit weg. Maar je maakt nu kennis met het echte Nieuwe Leren. Of jou en ons dat aanstaat is een tweede. Maar volgens mij kun je je beter niet te druk maken over de kwaliteit van het onderwijs daar. Maar alle kleine bikjdrages helpen, zullen we maar denken. Ik ben weer benieuwd naar je volgende brief. Veel succes en vooral veel plezier,
    Jos.

• 18 Mei 2006 - 12:22

Wim Maas Willibrordusschool:

Lang maar leuk verhaal. Indrukwekkend, inderdaad. Zo kom je nog eens ergens. Kennen ze daar ook een harmonie en/of slagwerkgroep? Afgelopen zaterdag hebben de vijf heren van de slagwerkgroep van De Goede Hoop een heel goed concert gegeven. Bijna een volle zaal met Laurens er natuurlijk ook bij. Geniet in ieder geval met volle teugen want voor je het weet is je stage weer voorbij. We volgen je perikelen zo goed als we kunnen. Groeten.

• 19 Mei 2006 - 13:46

De Bloxkes:

Hoi Lieke!
    Bedankt voor je kaart!Ons pap wil een theetuin, maar wij hebben liever zo'n waterval in de tuin!Want aan de foto's te zien is dat wel relaxed!Veel plezier en succes in de klas en daarbuiten!
    Groetjes van Schaak

• 19 Mei 2006 - 15:46

Marlie:

heej lieke
    mij ken je tog nog wel overbuurmeisje :P zal zal wel geweldig zijn daar aan je verhaal te horen wel ik hoop dat je het egt naar je zin hebt maar volgens mij gaat dat wel lukken echt kei gave foto's kom je verhalen maar is vertellen als je terug bent :D
    dikke kus marlie + de rest van de familie (K)

• 20 Mei 2006 - 06:33

Nicht Demi Heijmans:

ha lieke.
    hoe gaat het met jou met mij gaat het goed en het het gaat ook goed op school is het niet erg om te zien dat ze geslagen worden zoals ik het hor is het niet zo heel leuk nou,ja ik hoop dat je daar veel lol maakten grapjes groetjes:deni heijmans

• 20 Mei 2006 - 06:36

Demi:

ha lieke ik heb mijn naam verkeert geschreven in plaats van deni is het demi!!!!!!!!!!!!!!! oe groetjes demi heijmans

• 20 Mei 2006 - 08:27

Judith En Marlon:

hejj lieke,

hoe is t daar????
    hier heel slecht weer maar daar hebben wij geen last van want wij gaan vanmiddag naar gran canaria.
    en wa doe jij daar allemaal????

groetjes en kusjes van Judith en Marlon en de rest.

• 21 Mei 2006 - 20:30

May En Pieter:

Hoi lieve Lieke,
    Leuk zo'n website waarop we jullie avonturen kunnen volgen. En dat dát fantastische avonturen zijn blijkt wel uit de mooie verhalen en foto's. We zijn blij dat het goed met je gaat en dat je fijne ervaringen opdoet voor de klas(met een grote eigen inbreng door toedoen van de mentor -die naar wij aannemen de site niet leest....)
    Ons viel overigens wel de foto op van het beeld van Johan Pengel, ex-president. Volgens ons was het toch echt een beeltenis van Quintes die wij allen kennen van Raymann is laat....!
    Lieke, we wensen je nog een hele fijne tijd toe in Suriname, maak veel plezier, en pas goed op jezelf. Veel liefs en groetjes, Pieter en May.

• 22 Mei 2006 - 09:49

Rob:

Ha Liekeur, Liek, Li-ekuh, Lieke 'warhoofd' Heijmans, juf lieke!
    Nog steeds alles goed daar? Ik kijk uit naar je volgende verhaal met bijbehorende foto's! Mis je! Dikke kus!

• 22 Mei 2006 - 09:58

Rob:

Ha Liekeur, Liek, Li-ekuh, Lieke 'warhoofd' Heijmans, juf lieke!

• 23 Mei 2006 - 10:06

Demi(r):

ha lieke ik hoop dat je veel lol hebt groetjes:demi

• 23 Mei 2006 - 10:07

Demi Heijmans:

ha lieke ik hoop dat je veel lol hebt groetjes:demi

• 23 Mei 2006 - 10:09

Demi:

die r zou nu eigenlijk een popetje zijn

demi

• 23 Mei 2006 - 12:42

Diny En De Rest:

Hoi Lieke
    wat een leuk verhaal,je maakt daar nog al wat mee.
    Een leuke foto in je muggen pak.
    Geniet er van.
    Groetjes Diny en de rest