Galibi / Overbridge - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Lieke Heijmans - WaarBenJij.nu Galibi / Overbridge - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Lieke Heijmans - WaarBenJij.nu

Galibi / Overbridge

Door: Lieke

Blijf op de hoogte en volg Lieke

14 Juni 2006 | Suriname, Paramaribo

Heey allemaal! Hoe is het met jullie? Het is gewoon nog maar een weekje en dan ben ik weer in ons kikkerlandje! Het is trouwens nu bij jullie beter weer dan bij ons heb ik wel weer gehoord! 30 graden? Lekker hoor! Hier is het ook zo warm, alleen als het constant kei hard regent heb je er zo weinig aan he? Haha!
Ik ben trouwens beroemd aan het worden, hier in Para-stad! Jaja, ons Lieke staat in het Surinaams Dagblad MET foto! Haha! We werden in de stad geïnterviewd over het wk. Hoe wij als Nederlandse stagiaires erover dachten. Fotootje gemaakt, en jawel de volgende ochtend stonden we in de krant! Die dag ging ik nog een keer naar mijn stageschool toe om wat dingen af te handelen en iedereen riep: ‘juf, u staat in de krant, u wordt beroemd!’
Haha! Ja, ook wij volgens Nederland vanuit hier hoor! De oranje vlaggetje hangen al in onze kamer!

Afgelopen weekend hebben we een trip naar Galibi gemaakt. Dat is een indianendorp waar reuze schildpadden hun eitjes leggen.
Eerst hebben we daarvoor een hele reis moeten maken ( 3 uur met de bus, 2 uur met de boot). Met de boot hebben we veel dolfijnen gezien! Echt van heel dichtbij!
Soms sprongen ze gewoon met 5 tegelijk de lucht in. Heel vet om te zien! Ze zwommen om ons bootje heen, en ze vonden de aandacht van ons geweldig volgens mij!
Tijdens de bootreis hebben we ook nog een dode annacondra gezien. Dat is een hele dikke grote gevaarlijke slang! Gelukkig was ie dus dood ;)
Bij het dorpje aangekomen (we sliepen niet op Galibi, maar een dorpje daarnaast) konden we onze spullen droppen en het dorp verkennen. Helaas hadden we het weer niet mee, het begon kei hard te regenen. OM 18.00 uur zijn we met de boot vertrokken naar Frans-Guyana (illegaal!) en de eerste reuze schildpad was al in zicht! Echt super groot wassie! Het was er alleen super druk, iedereen stond er omheen.
Om 3.00 uur snachts zijn we terug gegaan, toen hebben we er echt heel veel gezien! Ik ben er naast gaan liggen, en hij was even groot als ik!
We hebben de Lederschildpad en de green turtle gezien. Van een hebben we het hele proces gevolgd. We hebben haar echt de eitjes zien leggen, heel mooi om te zien!
Ik heb de schildpad ook een knuffel gegeven! Echt vet! Je zou zeggen dat hij heel stroef aanvoelt, maar hij is dus echt super glad! Een schildpad weegt ongeveer 600 kilo! En ze waren ongeveer 300 jaar oud (ze kunnen 400/500 worden!) Ze komen per seizoen 6 keer eieren leggen.
Het was gewoon echt super om dit meegemaakt te hebben!
Daarna zijn we terug gevaren en hebben we op het strand de zonsopgang gezien. Uiteindelijk zijn we op het strand in slaap gevallen en werden we rond 10 uur weer wakker. VOL muggenbulten! Ik zit echt helemaal onder, ze steken gewoon door mijn broek heen!
Maar je moet er iets voor over hebben he?!
Rond 13.00 uur begon onze terugreis. Op de boot, onder onze poncho’s in een gigantische stortbui! Tsja, dat ik nu verkouden ben is niet heel erg gek ;)
Maar al met al was het een geweldige trip!

maandag en dinsdag zijn we naar Overbridge geweest. Dat is een soort natuurpark met een meer en een strandje, zoiets als white beach.
het spannende was, dat we jongens daar hebben leren kennen die ons mee hebben genomen op kaaimannen jacht! ooeehh....we hebben ze echt gezien! maar ze hebben ze niet kunnen schieten en daarom kregen we als troost leguaan op ons bord de volgende dag!
ook hebben we veel apen gezien, van die kleine slingeraapjes! heel lief!

Komende vrijdag gaan we 4 dagen naar Blanche Marie, dat ligt in het binnenland. We gaan er de rimboe in! Ook daar heb ik ontzettend veel zin in!

Tot snel allemaal!

Liefs Lieke

• 15 Juni 2006 - 06:49

Willem:

Hoi juf, zoals ik zie maak jij het heeeeeeel goed. Met mij ook. Dit is de laatste keer dat ik kan schrijven, omdat wij vandaag naar Kreta gaan. Mijn papa zegt dat wij tegelijkertijd aankomen op Schiphol op 23 juni. Ik hoop het zo, dan krijg jij 100000000000000 kusjes van mij. Nog een fijne week, en een goede vliegreis. xxx Willem
    P.s. als lullie ons voorbijvliegen, doe jij dan ff een handkusje geven? Ook veel groetjes van mijn mama xxx

• 15 Juni 2006 - 09:46

Wim Maas (Willibrordus):

Hallo Lieke,
    Nog even en dan salsa in Hollandia tijdens het wk wellicht. Kijk je wel een beetje uit met al die dieren. Zo'n schildpad levert vast veel soep op. In Nederland zijn mensen al panisch voor een teek. Complimenten voor je hele trip. Succes met de "omschakeling" in Nederland. Tot kijk.
    Groet, Wim

• 15 Juni 2006 - 12:06

Jos (Willibrordus):

Nou Lieke, geweldige belevenissen. Maar het wordt tijd dat je terug komt. Als je al begint schildpadden begint te knuffelen!!!!!!!. Jij nog naar de Rimboe. Wij ook hoor. Alleen iets dichter bij. Wij gaan op schoolkamp naar Ten Vorsel. Ook een ebeetje rimboe. De foto's zien we nog wel een keer. Alvast een hele goede terug reis. En als je tijd hebt kom in de laatste schoolweek nog een keertje langs, kunnen we kijken wie het bruinste is.
    Veel groetjes Jos.

• 15 Juni 2006 - 12:33

Lucie:

Geweldig om al je avonturen te volgen! Je beschrijft het ook zo goed. Geniet nog van de laatste 1,5 week en tot gauw. Groetjes en een dikke knuffel uit Eersel

• 15 Juni 2006 - 14:50

Petri:

Leuk verslag weer Lieke!
    Wauw, jullie staan in de krant en hebben super-schildpadden gezien! Weet je hoe gaaf dat is!!
    Veel plezier in Blanche Marie, en tot snel!
    xxx Petri

• 15 Juni 2006 - 18:02

Claudia:

hoi lieke,
    De Zon Hat Ge Scheenen .ik hat met Evi in het zwembadje ge zeten.ik heb veel op mijn klarinet ge oevent.wanneer kom je weer trug . antwerpen@wish.net groetjes van claudia

• 15 Juni 2006 - 20:01

\anne En Renee:

\dames, voor jullie zit het er ook bijna op! jammer de bammer is het, we laten jullie nog wel weten wanneer wij thuis komen, want we blijven misschien wel nog ff wat langer... geniet van de laatste dagen, moeilijk he afscheid nemen, wij willen nog lang niet terug!!!!!!!!! daaaaaaaaaaaaaag groetjes uit afrika

• 15 Juni 2006 - 21:30

Smam:

Hey Lieke gaaf die schildpadden.Wel jammer dat het blijft regenen, maar ik hoop dat je nog veel plezier maakt de laatste dagen.Wij hebben vandaag feest want ons Fransje is geslaagd, dus pakken we er nog een borrel op!!Oma is ook hier en ik moet je veel groeten doen en zeggen dat ze blij is als je weer thuis bent!!Heel veel groetjes aan iedereen en tot bels xxxjes van oma ,spap,Fransje,Laurens en mij

• 16 Juni 2006 - 14:44

Petra Jo:

hoi lieke
    als ik de fotos zie dan denk ik die heeft een geweldige tijd daar geniet er maar van en gezond tot ziiens

• 17 Juni 2006 - 15:17

Annette:

Hee Lieke!
    Echt gaaf lijkt me dat, knuffelen met een echte turtle!jammer dat hij niet in je koffer past:P Heel veel plezier nog de laatste dagen! xx Annette

• 18 Juni 2006 - 08:08

Xandra:

Hey lieke!!

hoe waren je vier dagen in blanche marie :D
    ben echt zeer beniewud naar je verhalen!! volgende week alweer he!!

liefs,

xandra