teamvergadering / marrondorp - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Lieke Heijmans - WaarBenJij.nu teamvergadering / marrondorp - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Lieke Heijmans - WaarBenJij.nu

teamvergadering / marrondorp

Door: Lieke

Blijf op de hoogte en volg Lieke

28 Mei 2006 | Suriname, Paramaribo

haaaj

Het is weer tijd voor een nieuw bericht op de site.
Ik zit alweer op de helft! Het gaat echt super snel zeg! Ik hoef nog maar een weekje stage te lopen!
Afgelopen vrijdag heb ik een vergadering bijgewoond op mijn stageschool. Een keer per maand wordt er vergaderd en moeten alle kinderen om half 11 naar huis (kom nou, je zou eens na schooltijd vergaderen zeg!….)
Alle juffen komen dan bij elkaar in een klas, maar omdat ze elkaar eigenlijk nooit zien, behalve met die vergadering was het een groot kippenhok! Eerst werd er goed bijgepraat voordat er uiteindelijk werd begonnen.
We zijn gewoon niet verder gekomen dan de mededelingen! Een aantal van deze mededelingen:
- lesvoorbereidingen moeten de leerkrachten om de dag inleveren bij de directrice, zodat de inspectie kan zien wat er gedaan wordt.
- als je iets wilt kopiëren mag dat alleen als het echt teveel is om over te schrijven op het bord of als er plaatjes bij staan. Je moet het eerst aan de directrice laten zien en dan krijg je toestemming. Het is fijn als je dan zelf voor papier zorgt. (en dit is een luxe voor een basisschool!)
- Nieuwe bordenwissers blijven nog even weg, omdat hier even geen geld voor is
- Een paraplu van een kind is op school kapot gegaan en de ouders willen nu schadevergoeding, de school weet nu niet wat ze moeten doen…
Toch wat andere punten dan bij een vergadering in Nederland hè?

Afgelopen zaterdag zijn we naar een Marrondorp geweest: Santrigon. Dit is een dorp waar de mensen nog heel primitief leven. Het zijn de nakomelingen van de gevluchte slaven. We moesten eerst een uur rijden met de bus en daarna met een klein bootje nog een uur varen. Dit was echt gaaf! Onderweg hebben we een zeekoe gezien en zijn we bij een kreek gestopt. Het was net de fatamorgana van de efteling! Super mooi om te zien!! Toen we bij het dorp aankwamen moesten we eerst door een stuk modder. Daar hadden onze slippers niet op gerekend, dus we hebben regelmatig vast gestaan haha! Als je het dorp binnenloopt moet je onder een soort poort. Deze zorgt volgens hun geloof ervoor dat al het kwade buiten het dorp blijft. Je moet er dus onderdoor lopen alleen vrouwen die in hun menstruatieperiode zitten mogen dit niet, die moeten eromheen lopen. Ook slapen deze vrouwen dan in een apart hutje, omdat dit onrein is. Dus als 20 vrouwen van het dorp ongesteld zijn, slapen die 20 vrouwen in datzelfde hutje!
Het dorpje zag er echt heel schattig uit. Kleine zelfgemaakte hutjes en mooie natuur. Ze brengen offers voor de goden. In een aparte hut hebben ze vlees en drinken staan om de goden te eren. We hebben het schooltje en de kerk bekeken. Daarna kregen we een dansvoorstelling van de mensen uit dit dorp. De jongens maakten de muziek en de kinderen dansten hierop. Hierbij hadden ze speciale bellen om hun voeten die extra veel geluid maakten. Dit was echt super vet om te zien. Bij het laatste nummer werden we uitgenodigd om mee te dansen! De kinderen zijn ook echt super schattig daar. Sommige verstaan nog geen Nederlands (er wordt alleen op het schooltje Nederlands gegeven). Wij, echte juffen ;), hebben toen even met de kinderen gespeeld. Onze fototoestellen vonden ze prachtig, dus ik heb de ene mooie foto na de andere kunnen maken, dat snap je wel!
Toen was het tijd om terug te gaan met onze boot. Net toen we op het water waren begon het kei hard te regenen, lullig zonder dak! We kregen allemaal een soort poncho van de gids, maar omdat het zo heet is ben je onder de poncho net zo nat van het zweet als dat je van de regen zou worden. Dus echt nut had het niet haha! Maar het idee was leuk 
We hebben in ieder geval weer een geslaagde dag gehad!

Verder zijn we deze week veel op stap geweest! Donderdag salsafeest bij ’t Vat! Nu wordt het steeds leuker, want leer het echt! Kan die negers hier nu een beetje volgen! Vrijdagavond zijn we naar het casino hier geweest. Helemaal geweldig… je krijgt er gratis eten en drinken!! Dus geen entree of niets… heerlijk!(tsja je blijft toch een Nederlander he?) Lindsey, Karlien en ik hebben black Jack gespeeld. Samen hadden we voor 3 muntjes gekocht, maar voordat we het wisten waren we die al kwijt… Maar die Surinamers hier vinden ons bakra’s helemaal leuk, dus eentje naast ons gaf direct wat nieuwe muntjes dus konden we weer verder spelen! En zo hadden we steeds super veel geluk en hebben we er de hele avond mee gedaan! We hadden echt lol… als we wonnen, gingen we helemaal uit ons dak! Op het eind hadden we 15 SRD alle drie winst… maar we konden gewoon niet stoppen, ja we merkte al dat we verslaafd werden haha! Dus uiteindelijk hebben we 5 SRD winst gemaakt… waarvan we de taxi hebben kunnen betalen! Gratis avondje dus gehad! Haha!
Na ons tripje op zaterdag naar het marrondorp hebben de meeste onder ons een dutje gedaan en daarna zijn we weer gaan stappen!!! Weer een salsafeest, maar nu bij Stars. Hier hebben we nog goed kunnen oefenen met salsa. Echt vind het zo leuk! Nu waren er ook hele goede bij, heb m’n ogen uitgekeken!!!

Zo meteen ga ik na een gospelkerk super hard meezingen en dansen! Heb er echt zin in!

Ps. Wordt gek van de muggenbulten! Kan ze niet meer tellen, het zijn van die grote en er komen er elke dag weer bij, we hebben echt alles al geprobeerd… maar die muggen hier vinden toch echt Nederlands bloed het lekkerst!!! Grrrr….

• 28 Mei 2006 - 17:45

Lieke:

rob, heel raar, ik kan niet op msn of de mail, dus hopelijk lees je dit haha!
    ik bel je vanavond rond 11 uur oke?
    dikke kus!

• 29 Mei 2006 - 08:09

Dorien:

he lieke, niet te geloven dat de tijd zo snel gaat dat je al op de helft zit! Dat dorpje ziet er wel heel gezellig uit al zullen de mensen arm zijn. Gastvrij zijn ze in elk geval wel! Je kon het natuurlijk niet laten om naar het casino te gaan!! Haha veel plezier kus

• 29 Mei 2006 - 13:49

Freek En Dorien:

Ha Lieke,

Het gaat wel echt super vlug, dat je nu al op de helft zit, maar zo te lezen is het wel echt leuk daar met dat salsadansen.
    Het zijn ook weer echt mooie foto's van het dorpje en die lieve kindertjes daar.
    Nou nog heel veel plezier en nog succes met je muggenbulten.

Groetjes freek en Dorien

• 29 Mei 2006 - 14:52

Fam. Koolen:

Hoi Lieke!
    Leuke verhalen en foto's! Volgens mij heb je het daar ontzettend naar je zin! Veel succes met salsadansen! Ik hoop dat je bruiner terugkomt dan Rob! Veel plezier nog!
    Groeten Rian, Jos, Ron, Inge en Cas Koolen.

• 29 Mei 2006 - 15:37

Petri:

Leuk zeg! Wat zien die kinderen er super lief uit. Zijn ze dat ook of ist maar schijn?
    Ik hoop dat je t een beetje kunt keren met al die muggenbulten, lijkt me behoorlijk irritant ja!
    Maar afgezien van die muggen weet ik zeker dat je het daar echt geweldig hebt!!
    Heel veel plezier nog!
    x Petri

• 29 Mei 2006 - 16:34

Jamie:

Heej Liek!

Leuk om die verhalen van je te lezen, echt vet wat je daar allemaal mee maakt, krijg ook de neiging naar het buitenland te vertrekken! Succes met je muggenbultjes :). En als je terug bent, komt er weer een PKB vakantievriendinnenavondje!!

Liefs, Jeem.

• 29 Mei 2006 - 21:10

Fam. Adams:

Ha die Lieke,
    Wat een belevenis/ ervaring. En wat gaat de tijd snel. Geniet er nog maar even van, want het gaat snel voorbij. En dan eindelijk....zou Dewi zeggen, dan kan de klarinetles weer bijna door gaan, en heeft zij haar JUF Lieke terug..!! Heel veel liefs, en tot gauw van ons allemaal. Stefan & Gerry Jelle- Dewi- Roan.
    En ook de groetjes van ome Ad en tante Annie.
    Weltrusten voor zo meteen, en vergeet niet onder je klamboo gaan te liggen. xxxxx

• 30 Mei 2006 - 07:18

Xandra:

Hey lieke!!!

super gaaf weer zeg! jij doet echt leuke dingen!! en dat je al gewoon al over een maand weer thuis bent!! jeetje!! echt super snel gaat het allemaal!!! Wij willen natuurlijk wel allemaal salsa danslessen van je he ;)

liefs,

xandra

• 30 Mei 2006 - 09:34

Anne X=:

Ha salsa danseres
    Super leuk man die verhalen daar. En je zit gewoon al op de helft. lekker genieten daar nu het nog kan in het mooie suriname.
    Groet anne

• 30 Mei 2006 - 14:14

Lucie:

Je zit nu op de helft zeg je en je moet maar een week meer stage lopen. Wat ga je dan die andere weken doen? Nog meer genieten dan je nu al doet? Fantastische verhalen en foto´s. Nog even bij de les en dan alle remmen los! Geniet ze. Groetjes uit Eersel, ook van Jos.

• 30 Mei 2006 - 17:06

Marita En Familie:

Hoi Lieke!
    Ik zie wel dat je daar je tijd van je leven hebt! Wat raar in dat Marrondorp, waar vrouwen die menstrueren in een hutje moeten slapen. Het is maar goed dat dit niet voor hier geldt. Ik geloof dat je de komende tijd lekker kunt feesten als je stage afgelopen is, want dat kunnen ze daar wel zo te zien! We kijken er naar uit als je weer bij ons over de vloer komt, want ook wij beginnen je te missen!!
    Groetjes Marita, Arie, Bram, Luc en natuurlijk ook Rob

• 30 Mei 2006 - 17:52

Jos (Willibrordus):

Hoi Lieke,
    Wat een feest zeg, die hele ondeneming. Die stage stelt volgens mij niet veel voor. Dat zal je volgend schooljaar goed in moeten halen. Je wordt daar alleen maar verwend, geloof ik. Vergaderingen, lessen, voorbereidingen e.d. Maar dat trekken we wel weer bij (haha). Geniet nog maar even, het is zo voorbij. Salsa les op de basisschool? Lijkt met leuk!!!!!

• 30 Mei 2006 - 20:37

Noortje:

Ha Lieke, Hoe is ie? Je hebt weer een hoop leuke dingen meegemaakt lees ik wel. Het zal allemaal wel een flinke indruk op je maken. Het is dat er wat foto's bij staan anders is het zo moeilijk voor te stellen allemaal.
    Wat gaat de tijd toch snel, je kunt nu alweer aan het aftellen. Als we elkaar nog maar herkennen als je terug bent. Jij poepiebruin en onder de muggenbulten en ik met een hele dikke buik...
    Veel plezier, groetjes Noortje.

• 30 Mei 2006 - 20:38

Noortje:

oh ja, kan ik straks bij jou op salsales???

• 31 Mei 2006 - 17:59

Ons Mam:

Ha Liekske
    Heel leuk wat je daar allemaal mee maakt,schattige foto met de kindertjes!!DE stage zit er bijna op nu kan je nog meer gaan genieten en feesten.Kijk je wel een beetje uit!!Mis je XXX en
    heel veel groeten van ons allemaal en een tikkie van oma!
    Smam

• 31 Mei 2006 - 20:03

John:

hoi lieke apparte vergadering ja en die plu krijgen ze die betaald? en wat ben jij gok verslaaft ze ;p groetjes xxx john

• 31 Mei 2006 - 21:26

Spap:

Ha liekske
    Wat zie je wit op de foto bij de schoolkinderen in het dorp, ziet er wel heel gezellig uit, kan je met de winst van het casino geen nieuwe paraplu kopen nog een paar dagen stage en dan echt vakantie geniet ervan.

kuskus
    spap

• 01 Juni 2006 - 15:58

Wim (Willibrordus):

Al weer op de helft?! Time flies en zeker in Suriname; met zo'n 'zwaar' stageprogramma, wat voor het merendeel uit dansen en cocosmelk bestaat. Volgend jaar geef jij waarschijnlijk op onze school aan leerlingen én personeel een salsa-opleiding compleet met belletjes aan den enkel. Veel plezier met je tweede helft. Houdt je poncho bij de hand.
    Groeten, Wim

• 02 Juni 2006 - 10:11

Maureen:

Hey Lieke,
    NOu volgens mij heb jij echt een super stage, en je hebt veel gedaan zeg!!! Echt super leuk, als je terug bent kom dan maar eens de foto's laten zien en de verhalen vertellen, ben benieuwd!
    Geniet er nog maar even van...
    Tot snel, dikke kus

• 02 Juni 2006 - 12:23

Je Nicht Gerry:

Hé Lieke,
    Ik wil je even zeggen dat we allemaal veel aan jou denken. Maar ga daar vooral door met genieten..!! Want hier gaat het allemaal gewoon door, echt hoor. En gevoelsmatig ben jij er voor ons gewoon bij. dikke knuffel van ons allemaal. Hou je taai!

Toy toy toy je nicht Gerry. Zoek maar lekker wat afleiding, maar zo te horen lukt dat daar wel, met die gezellige meiden om je heen.

• 03 Juni 2006 - 10:32

Willem:

Hoi Juf, alles goed daar?Naar de eerste grote dj-show geweest in paramaribo? Was hier op de tv. Hopelijk hep jy veeeel plezier daaar, en tot snel siens!!! xxx

• 03 Juni 2006 - 11:24

Anne:

prachtige foto's!
    xxx helemaal leuk!

• 05 Juni 2006 - 15:26

Eefke:

Heeeej Lieke,

Leuk om alle verhaaltjes te lezen, en ook mooi dat je daar zo veel van de cultuur mee krijgt! Hele fijne tijd daar nog en veel sterkte!

Liefs Eef